Doorgaan naar hoofdcontent

De makkelijkste weg naar Open Source

Microsoft verspreidt (indirect via de pers en het onderwijs) veel halve waarheden over hun concurrenten. Microsoft gebruikt dat vooral om jou Microsoft verslaaft te houden. Je bent en blijft zo hun melkkoe!

Ik wil hier uitleggen wat de makkelijkste weg is naar open-source en data-onafhankelijkheid. De manier waarop lijkt onwaarschijnlijk vooral doordat je zwaar door Microsoft bent geïndoctrineerd. Daarom eerst wat over de Microsoftvalkuil.

De Microsoftvalkuil.

Het bureaublad.

Je eerste lijn van contact met jouw data is je bureaublad. Dat is waar je aan gewend bent. Het bureaublad is bijna altijd een integraal onderdeel van het operatiesysteem. Voor de gebruiker is iOS; Android en Windows vooral de bijbehorende scherm inrichting en invoer (typen of touch) gewoonte.

Veel mensen realiseren zich niet dat een onderdeel van het bureaublad geheel open-source gebaseerd is en altijd hetzelfde werkt. De browser!

En met de browser kan tegenwoordig ook alles wat op Windows; Android of iOS kan. Het een na grootste mobile operatiesysteem ter wereld bijvoorbeeld (KaiOS) is daarom daarop gebaseerd op Firefox-browser technologie.

Doordat de browser steeds hetzelfde werkt voor de gebruiker wordt de stammenstrijd om het beste bureaublad onzinnig. Helemaal nu met Windows11 het verschil minimaal geworden is. Alleen Apple gebruikt nog steeds rare (niet standaard) toetsenborden!

Het bestandssysteem

Microsoft, maar ook Apple hebben zich door de jaren heen in allerlei bochten gewrongen om de gebruikerservaring anders te maken dan standaard. Een onderdeel daarvan is het bestandssysteem. DOS-bestanden werken niet in Apple en Unix en soms ook andersom. Natuurlijk zijn er allerlei programma's ontwikkeld om dat te omzeilen. Ook zijn door de komst van internet Microsoft en Apple gedwongen om zich aan algemene standaards te compromitteren. Wat over gebleven is, is '/' versus allen bij Microsoft '\' in de pad beschrijving van een folder. Maar zelfs dat niet overal meer.

De bestanden

Om uit de klauwen van leveranciers te komen is het belangrijk dat jouw bestanden niet van een leverancier afhankelijk zijn.

Als je jouw gegevens alleen kunt bewerken met de programma's (Apps) van een leverancier, zit je vast aan de leverancier! Je bent bewust ver(slaaf)d gemaakt!

Daarom is het belangrijk een open beschikbaar bestandsformaat te gebruiken waarvoor meerdere porgramma's(apps) beschikbaar zijn om het mee te bewerken.

Werk en publiceer bestanden

Je realiseert je waarschijnlijk niet het onderscheid tussen werk en publiceer bestanden. Toen alles nog geprint werd was het verschil tussen het werkbestand en de publicatie veel duidelijker. Een Wordbestand is een werkbestand. PDF en HTML zijn publicatie bestanden. Ook kun iets natuurlijk printen om het te publiceren.

De makkelijke weg naar data-onafhankelijkheid

In Nederland wordt veel tegen Google geageerd. Dat is vaak geholpen door de slimme marketing van Microsoft. Microsoft verteld er nooit bij dat veel technologie van Google, Apple en Amazon op open-source gebaseerd is. En dat de Microsoft zelf veel geraffineerder en doortrapter gebruik maakt van jouw data dan Vooral Google en Apple. (Amazon is een verhaal op zich wat dat betreft). Maar Google is juist de makkelijkste stap op weg naar data-onafhankelijkheid. Ik zal uitleggen hoe.

Maak duidelijk onderscheid tussen werk en publiceer bestanden

De meest gebruikte werkbestanden zijn tekst; rekenbladen en presentaties. Hiervoor zijn goede open-source bestandsformaten. Namelijk odt; ods en odp. Dit staat voor: Open Document Text; Sheet en Presentation.

Door naar odt; ods en odp over te stappen weet je zeker dat je niet meer van een leverancier afhankelijk bent voor een programma om je eigen werk mee te bewerken. En dit kan ook met Google Docs.

In alle gevallen kun je het werk het beste publiceren (en archiveren) in pdf-A formaat.

Uit de klauwen van Microsoft

Via Google Drive kun je heel makkelijk van Microsoft-documenten naar open-source.

Ga in browser naar drive.google.com. Druk op de + nieuw knop. Kies voor bestand uploaden. Upload je Microsoft: tekst; sheet of powerpoint. Daarna kun het werkbestand in je browser bewerken.

Door een lokale back-up te maken op de onderstaande manier ben je over naar een open bestandsformaat en van Microsoft afhankelijkheid af.

Maak van de lokale PC de back-up in OpenDocument formaat

Door van je browser je eerste werkomgeving te maken, kun je altijd overal werken (en samen werken) met anderen aan een tekst, rekenblad of presentatie.

Dat kan via Google Docs; Sheets en Presentations. Je zult merken dat dit makkelijk en gebruiksvriendelijk is.

Je maakt op een slimme manier gebruik van de diensten van Google.

Maar je wil natuurlijk ook op je eigen laptop; pc een kopie. Dat kan. Menu>Bestand>Download>OpenDocument-bestand. Je maakt dan een back-up van het werkbestand op je eigen werkomgeving.

Je kunt het werkbestand nu ook bewerken met OpenOffice, LibreOffice en andere Open Document formaat gebaseerde programma's.

Reacties

Populaire posts van deze blog

CloudOffice By Clocked

Vandaag (2020-12-14) is CloudOffice van Clocked * vernieuwd. We hebben: De volgorde van de Apps veranderd; Beeldtelefoon toegevoegd; Office SMS is veranderd naar Berichten. Over het laatste Berichten is wat meer te vertellen. De wereld is aan het overstappen naar een nieuwe generatie van SMS. Bij Vodafone noemen ze het Message+ bij T-Mobile noemen ze het Joyn. Bij KPN RCS (Rich Communication Services). Het gaat om een berichten dienst die door alle telecom providers (wereldwijd) gaat werken en WhatsApp vervangt. Hierdoor kan op den duur iedereen met een mobiel, zonder in te loggen op een dienst als Apple Messanger; WahtsApp etc... , met elkaar chatten.  *CloudOffice is onze webapp die te openen is vanaf onze openingspagina met de knop "CloudOffice". Daarmee bieden we U een menu naar de Google Apps voor mobiel en kantoor. En naar onze eigen "back-office" voor onze zakenpartners.

Redenen om geen chromebook te gebruiken.

Het meest voorkomende computergebruik is met een Chromebook te doen. Goedkoper dan met andere apparaten.  Waarom heb je dan nog een andere laptop nodig? Je hebt iets voor de ('n) overheid te verbergen . Dan kan je maar beter helemaal van internet afgaan. Functionaliteit die je nodig hebt werkt niet op Chromebook. Dit komt steeds minder vaak voor, maar het komt nog wel voor. Voorbeelden zijn: Gaming . Beter op een gaming console. Software ontwikkeling. Video editing en grafisch design.

Google Workspace

  GSuite heet nu Google Workspace . De oneindige wijsheid van Google marketing heeft blijkbaar bedacht dat meer Google meer vertrouwen geeft. Google zelf weet dat ze betrouwbaarder zijn dan Microsoft. Blijkbaar hebben ze nog steeds niet door dat de naam Google in Europa echter andere associaties oproept. We kijken daar wel doorheen. En weten dat we een functioneel rijke thuis- en kantoor-office omgeving bieden tegen een zeer gunstige prijs. Voor de klant veranderd er niet veel behalve de naam en de icoontjes van de verschillende apps.