Doorgaan naar hoofdcontent

Google's andere business

Google als merk is aan het veranderen. En het doet dit zeer succesvol. Het is een IT merk aan het worden en haalt de andere grote merken als Microsoft, Apple, Oracle en IBM met rasse scheden in.

Niet lang geleden had een bedrijf een eigen server nodig voor email en bestanden. Dat is niet meer zo. Dankzij Open-source en Google heb je de dure Microsoft-oplossingen niet meer nodig. Hierdoor kan een onderneming zich meer op het eigen werk concentreren.

Wat zijn de trends waardoor Google de beste IT-leverancier voor kantoor-IT op dit moment is.

  • E-mail wordt minder en minder gebruikt en zal uiteindelijk helemaal verdwijnen ten gunsten van berichten diensten in combinatie met gedeelde (cloud) documenten.
  • De gebruikersinterface wordt (ook onder andere dankzij Google) een IT-standaard en is niet meer een onderscheidende factor. Zowel de gebruikerservaring als technisch gezien lijkt alles op elkaar. In feiten is alles HTML geworden of aan het worden.
  • Opslag wordt door verschillende ontwikkelingen steeds makkelijker en goedkoper. Niet alleen in de cloud, maar ook persoonlijke opslag is dankzij SSD geen uitdaging meer.
  • En ten sloten, mobiel: Dankzij steeds efficiëntere processoren; betere batterijen en overal dataverbindingen, kunnen we letterlijk alle kanten op.

Veel van deze ontwikkelingen zijn nog steeds aan de gang.

Af en toe mist Google de trend of schieten te ver de toekomst in. Vooral een jaar of 3-4 gelden gebeurde dat wel. Google heeft hier wel van geleerd. Daardoor wordt de gebruikservaring steeds beter.

Nog steeds is Cloud (zo noemen ze het bij Google zelf) het een klein deel van de inkomsten ten opzichte van de traditionele diensten van Google. Wel al jaren gestaag groeiend.

In feiten heb je voor alle basis dingen, waar je tot voor kort een PC voor nodig had, nu een Google-oplossing. Alleen voor speciale werkzaamheden zoals film-editing; grafische vormgeving; CAD en dergelijke heb je nu (2022) nog en Mac of PC nodig.

Omdat alle verdere automatiseringsdiensten, zoals financiële administratie; verkoop ondersteuning; bankieren; overheden e.d. steeds meer web of mobiele applicaties worden, heeft men daar ook geen speciale, dure PC en/of server meer voor nodig.

Bovendien ondersteund WorkSpace standaard een (of meerdere) websites en blogs.

Als je dus geen speciale automatiseringsbehoeftes hebt kan je nu met een goedkope Chromebook uit de voeten.

We helpen verschillende klanten bij het in stand houden van hun IT-omgeving met Googlediensten. Zonder eigen servers.

Voor onze klanten bewaken we de kosten en beveiliging. En trainen in het beter gebruiken van de mogelijkheden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De verkeerde aanpak van Python.

Python is het resultaat van een zeer goede analyse van menselijk gedrag en programmacodering. Het verbetert het objectgeoriënteerde gedrag van de coder. Er is geen ontkomen aan objectoriëntatie in Python. De syntaxis behandelt alleen noodzakelijke trefwoorden en opdrachten. Het doet dit door ook de taal taak-object georiënteerd te houden en niet georiënteerd is op de praatstroom. Maar!! De manier om met variabelen om te gaan door automatische classificatie (string, integer enzovoort) is vanuit een datamanagement oogpunt gezien juist niet object georiënteerd! De oriëntatie van Python is wat de data betreft zo ver gegaan dat het alleen gefocust is op het makkelijk te maken voor de programmeur. Dat een programma altijd een samenhang heeft met een buitenwereld (binnen de computer waar het programma op draait, internet en de reële wereld) wordt daarmee over het hoofd gezien. Goede object georiënteerde data-analyse wordt daarmee niet afgedwongen. Bovendien verspilt Python energie (tijd

Redenen om geen chromebook te gebruiken.

Het meest voorkomende computergebruik is met een Chromebook te doen. Goedkoper dan met andere apparaten.  Waarom heb je dan nog een andere laptop nodig? Je hebt iets voor de ('n) overheid te verbergen . Dan kan je maar beter helemaal van internet afgaan. Functionaliteit die je nodig hebt werkt niet op Chromebook. Dit komt steeds minder vaak voor, maar het komt nog wel voor. Voorbeelden zijn: Gaming . Beter op een gaming console. Software ontwikkeling. Video editing en grafisch design.

Van Cloud Admin serieuze business maken.

Google denkt alles zonder menselijk contact te kunnen organiseren. De praktijk is echter dat bij het MKB meestal niet de kennis en kundigheid aanwezig is die Google verwacht van een WorkSpace beheerder. Het gevolg is dat het MKB te raden gaat bij lokale IT-deskundige, een buurjongen of een kennis/student. Zo zijn wij ook ooit in de beheerondersteuning van Google Workspace terechtgekomen. Ook omdat we vanaf 2008 bedrijven geadviseerd hebben hun e-mail naar Google over te zetten. We dachten dat dit voor ons ook een businesscase zou kunnen zijn. Dat blijkt na 16 jaar niet het geval op de manier dat we dachten, omdat we niet alle directe kosten als uitgangspunt voor de prijzen hebben gehanteerd. U moet daarbij denken aan inactieve-tijd en piek-tijd kosten. Het huidige prijsmodel is niet toereikend om continuïteit te leveren. Google weet niet wat ze wil. Met als gevolg dat we klanten steeds meer terug zien gaan naar een Microsoft-kantoor-omgeving (nog wel gekoppeld aan Gmail als email provi